неделя, 8 юли 2018 г.

Резултати от проекта "Разчупи формалното образование"

В рамките на едногодишния проект учителите, участвали в мобилността проведоха:
1.      Вътрешноинституционалнионни обучения на теми:
-       Подробна информация за проекта и проведеното обучение по програмата,цели, дейности, европейски опит, европейски образователни портали, дидактични игри, активитети.
-       Възможностите на Erasmus+, КА1,Staff Mobility Training Course
-       Трейнинг – „Най- атрактивни игри, които можем да използваме в обучението”.
-       Кръгла маса с неправителствени организации и обучение на педагогически специалисти на тема „Неформалното образование в помощ на формалното” 23.02.2018.
2.      Създаване на 38 групи по интереси в училище, които работиха активно през учебната година. Групите обхванаха общо 364 ученици от училището.
-       Групите „English is fun” и „Език без граници“ са създадени с цел оказване на подкрепа на ученици с обучителни затруднения по английски език в пети клас.
-       Група по английски език “Love2Learn” отбеляза 14.02. (Денят на влюбените) като направиха проекти за произхода на празника.
-       „Аз играя хандбал 1” и „Аз играя хандбал 2” обединява интересите на всички ученици, които обичат спорта. Отборите пребориха сили със свои съученици от други училища от областта. Упоритостта и редовните тренировки, наградиха момчетата с три победи, много радост в очите им и желание за нови битки.
-        Ателие-Тъкачество 1 и Ателие-Тъкачество 2 даде възможност на децата да придобият знания и умения в  занаятите . С ритуал, останал от времето на Възраждането, децата от ателиетата по тъкачество празнуваха Деня на занаятчиите.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=10796
-         Групите „В света на математиката, ”Да успеем заедно”, „Заедно можем повече”, „Математиката –трудна и забавна”  обединянат интересите на децата към математиката. По интересен и забавен начин учениците създадоха град от геометрични фигури, изработен от модели  на призми пирамиди,кубове и паралелепипеди. Заслугата за осигуряване на „строителен материал” е на учениците от пети и шести клас, а „построяването” направиха седмокласниците. Търсиха  на числото  π  и презентация за неговата история и „появяването” му на различни места в науката и природата.
-        Учениците от „В света на химията” и „Здравословен начин на живот“ проведоха състезание „В света на биологията и химията“, в което взеха участие и ученици от 7 клас. Двата отбора „Клетка“ и „Епруветка“, премериха своите знания в областта на биологията и химията. Учениците се забавляваха, попълваха кръстословици, подреждаха пъзели, затаяваха дъх пред уменията на любители – химици.
-       Участниците в групите”Езикова и литературна култура”,  „Занимателна граматика”, „Езикова подготовка”,  „Езикови и литературни компетентности”, „Да преодолеем трудностите по български език и литература в 6 клас” и „Да преодолеем трудностите по български език и литература в 7 клас”  успяха да наваксат пропуснатия учебен  материал и да се подготвят за успешното полагане на националното външно оценяване.
-        „Йога и медитация”- Учениците успяха да усвоят основни йога пози, дихателни практики за начинаещи, техники за релаксация и медитативни практики за начинаещи.  Обогатиха познанията си за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Запознаха се с основите морални принципи на йога. Усвоиха основни комплекси от упражнения, които да изпълняват самостоятелно вкъщи.Подобриха гъвкавостта на тялото, развиха по-добра самодисциплина, повишиха концентрацията и увереността в себе си.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=15923
-       Три от групите по интереси по: музикално студио „Акорд“,вокална група „Красотата на детската песен“ и „Млад  художник“ зарадваха най-малките ученици от училището със своята изява, наречена  „Зимна  забава“ . Друга инициатива на групите бе да поканят ДГ „Елена  Грънчарова“  и  поздравиха  децата  и  колектива по  случай  1.03. – Баба  Марта. Достойно се  представи на група „Красотата на детската песен“на национален фестивал „С песни и танци“ с. Овча могила, общ. Свищов.
-       Литературните клубове „Ние четящите и творящите 2“ и „Ние четящите и творящите 2“ Възстанови епизод от главата „Радини вълнения”, „Под игото“. Учениците на СУ „Георги Измирлиев”бяха част от събитието, посветено на Деня на народниете будителите., организиран от Община Горна Оряховица. Младите актьори се вживяха в своя урок по родолюбие, както нарекоха представлението и накараха останалите деца да погледнат с нови очи на тази част от първия български роман на Иван Вазов. Младите актьори развълнуваха възрастните, които не криеха сълзите в очите си. В края на месец май 2018 г. Община Горна Оряховица присъди награда „Млада Горна Оряховица „ в  сферата на образованието и културата с награда бяха отличени момичетата и момчетата от литературния клуб на СУ „Георги Измирлиев“ – „Ние, четящите и творящите“. 
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=10633
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=9587

-       Театрален клуб „Раховче“  подготви и представи
-       пиесата „Коледна бъркотия”. На изявата бяха поканени родителите на актьорите както и Ръководството на СУ „Георги Измирлиев”. В приятна обстановка малките театрали „заразиха” присъстващите с предпразнични емоции чрез своята неподправена актьорска игра. Предадоха на зрителите коледен дух и настроение. Постановката беше сполучливо изнесена пред  децата от ЦДГ  „Елена Грънчарова” и ЦДГ  „Първи юни”, град Горна Оряховица. 
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=10457
-       Учениците от клуб „Туризъм и фотография” осъществи десетки походи  до интересни места в района. На изложбата на 18 април 2018 год. в градските изложбени зали „Н. Каранешев“ бяха показани фотоси (различни по размер и тематика) върху 20 платна. Фотографиите показваха интересни моменти от живота на клуба.  Централно място заемаха художествените фотографии, където децата споделиха неспокойните си търсения, усета си към детайлите и стремежа към повече красота и движение в ежедневието ни.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=15748
-       Мажоретен състав 1  и  Мажоретен състав 2 включва ученици от втори, трети и четвърти клас. Децата придобиха нови умения: маршова подготовка, движение в блок, синхронно изпълнение в блок на фона на партиотична музика, работа с уреди помпони. През учебната година имаха шест представителни изяви.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?page_id=4361
-       Млад плувец I  и Млад плувец II - Групите са създадени с цел изучаване на основни техники от плуването на стиловете кроул и бруст. Учениците се забавляваха по време на обучителния процес и всички показаха добра плувна култура след завършване на занятията за учебната година.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?page_id=4361
-       Участниците в Спортна академия I  и  Спортна академия II усърдно работиха за повишаване физическите качества и повишаване на технико-тактическата подготовка в изпълнението на отделните елементи и прийоми от играта хандбал.
-       В групата по Фитнес учениците с любов към здравето работиха усърдно за повишаване на физическите качества и умения. Усвоиха техниката на различните упражнения и движения. Проведохме беседа за здравната полза от физическите нато-варвания за човешкото тяло.
-       Чуй думите, почувствай музиката, научи испанския 
-       Първата представителна изява на участниците в клуба  бе на 22 декември 2017.”Puedo cantar y bailar- me encanta el español’ ( Мога да пея и танцувам-испанският ме очарова) бе мотото, под което премина интересната изява на групата. Децата изпълниха танц под съпровода на испанска музика.Пяха заедно с присъстващите популярни испански песни. Представиха разнообразни тематични постери,изработени на испански от тях и показаха владеене на лексиката,застъпена в постерите.Интересно за присъстващите бе участието им в Kahoot ,изработен също от участниците в групата на испански език. Младите любители на испанския език забавляваха присъстващите като целта им беше да научат другите на някои испански думи и изрази.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=13391
-       Приложна електроника- Учебната програма по „Приложна електроника” има за цел да събуди интерес на децата към роботиката, електрониката и като цяло към техническите науки. Създава възможност за усвояване на основни знания за дискретните градивни елементи, електрически схеми и връзките между елементите и умения за практическото им прилагане в изработване на печатни платки и роботиката. Детето да учи, докато се забавлява. Годишната изява се състоя в Градска галерия – гр. Г. Оряховица, организирана по случай Измирлиевите дни за патронния празник на училището и там децата демонстрираха своите електронни изделия – „Игра за сръчност“; „Американска сирена“; „Блиц ефект“; „Коледно дърво“ – 2 вида; „Мигащи светодиоди“; „6 мигащи светодиода“ и др.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=13406
-        С вретено, кука и игла в ръка - рупата участва със свои изделия, изработени от учениците  на Великденското изложение в РУО – Велико Търново и на изложбата, посветена на празника на СУ“Георги Измирлиев“ в изложбена зала – Горна Оряховица. Представени бяха избродирани гоблени.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=11390
-       В края на годината училището представи дейността на своите групи,организирано на Кръгла маса  в РУО, гр. Велико Търново.
http://sou-gizmirliev.jlsoft.eu/?p=16021
  1. Организиране на кръгли маси с цел разпространение на проекта
-       На 23 февруари 2018г.  педагогическите специалисти от СУ”Георги Измирлиев” поканиха учители от община Горна Оряховица и представители на неправителствена организация  Сдружение"Младежка толерантност" - Горна Оряховица на Кръгла маса на тема „Как да разчупим формалното образование”.  Бяха подготвени брошури по проекта, рекламни материали и снимки, участниците в мобилностите представиха филм и презентация за обучението, проведено с организация Dominou, Представени бяха и някои от любимите дейности на обучението.

4.      Организирани бяха много открити практики на педагогическите специалисти, много интерактивни  уроци, развиващи дигиталните компетенции на учениците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар